Radio România International a transmis în direct de la Onesti o emisiune în limba francezã.
Tema editiei: “Onesti, orasul campioanei mondiale Nadia Comãneci”.
Realizatorului
Andrei Popov i-a fost sugeratã ideea de a reliza o emisiune în orasul Nadiei Comãneci de cãtre un ascultãtor din Canada. Andrei Popov s-a decis sã dea curs acestei solicitãri dupã ce a vizitat site-ul reprezentativ al mun. Onesti
http://www.onestionline.ro/, adresã de la care s-a documentat în vederea elaborãrii subiectelor ce urmau a fi abordate.
Transmisiunea s-a realizat prin telefon de la Biblioteca Municipalã “Radu Rosetti”, joi 29 septembrie 2005, între orele 14.oo – 15.oo. Fiind realizatã integral în limba francezã, emisiunea a fost completatã de prezenta profesoarei Virginia - Smarandita Brãescu de la Colegiul National "Grigore Moisil". În deschidere, Andrei Popov a fãcut o prezentare a Onestiului din punct de vedere geografic dupã care a trecut la istoria localitãtii. A mentionat cã între 1965 – 1990 orasul se numea Gheorghe Gheorghiu Dej dupa numele liderului comunist.
A urmat dialogul între invitata emisiunii, prof. Virginia - Smarandita Brãescu si redactor. Discutiile au vizat aspectul Onestiului de altãdatã si Onestiul de astãzi, schimbãrile care s-au produs în ultimii ani. Pe parcursul emisiunii a fost mentionatã aparitia mai multor monumente, construirea bibliotecii "Radu Rosetti", aspectul modern al constructiei si dotarea deosebitã, accesul la internet, manifestãrile care se organizeazã aici: expozitii, concerte, lansãri de carte, simpozioane, conferinte, spectacole etc. Invitatei din Onesti i-a revenit misiunea de a trage la sorti un biletel care urma sã desemneze câstigãtorul concursului propus de emisiunea "Tasse d'été". “M-am simtit ca un magician care aduce o bucurie unei persoane aflata intr-un alt capat al lumii.” - a declarat prof. Virginia - Smarandita Brãescu. Numele cãstigãtor pãrea a fi nordic, probabil norvegian” . Cu aceasta ocazie, Andrei Popov a mentionat cã Onestiul este înfrãtit si cu orasul Skien din Norvegia.
În a doua parte a emisiunii a fost evocatã personalitatea Nadiei Comãneci. Au fost trecute în revistã rezultatele ei la Jocurile Olimpice si primul 10 din istoria gimnasticii pe care ea l-a obtinut. A fost reamintit monumentul ridicat la Onesti în cinstea Nadiei Comãneci si faptul ca o institutie de învãtãmânt si sala de gimnasticã au primit numele campioanei în cadrul unei festivitãti la care Nadia a fost prezentã în Onesti, prima oarã dupã 1989.
Ultimele interventii au fost legate de Francofonie, de manifestãrile care au loc la Onesti în fiecare an de Zilele francofoniei. Aici s-a vorbit despre ce înseamnã a sãrbãtori francofonia si "a fi" francofon, despre prima videoconferintã organizatã în parteneriat cu Polonia si Franta, despre concursul "Prix de la francophonie" initiat de CEPAJ - Franta si Comisia de infratire Onesti - Eyzines din cadrul primariei Onesti care oferã tinerilor posibilitatea de a petrece o sãptãmânã în Franta, de a primi premii în cãrti si diplome, despre sprijinul colegilor în sãrbãtorirea francofoniei, despre proiectul de corespondentã Mondialogo initiat de UNESCO la care participã câteva echipe si de la Colegiul National "Grigore Moisil" Onesti.
Transmisiunea s-a încheiat cu un salut adresat de prof. Virginia - Smarandita Brãescu pentru francofonii din lumea intreaga: "Mã bucur cã rãmânem conectati la spiritul francofoniei cu fiecare emisiune radio pe care o realizãm, cu fiecare site francofon care se publicã pe internet, prin cãrtile pe care le citim si valorile fundamentale pe care le promovam: pace, tolerantã, solidaritate, dialog intercultural, în ciuda distantelor si a frontierelor care ne despart."